Flere bud på mit hus – hvad gør jeg?
Er der flere bud og flere potentielle købere til din bolig, kan du som sælger med fordel sende boligen i en budrunde. Sælger kan selv bestemme, om han/hun vil acceptere et af buddene.
Fordele og ulemper ved en budrunde
Som sælger vil en budrunde sikre dig, at du får den bedst mulige pris. Det er helt op til dig, som sælger, at beslutte hvilket et af buddene du ønsker at acceptere, eller om du ønsker at afvise alle buddene. Du mister derfor ikke noget ved at sende din bolig i en budrunde. Dog kan du risikere, at nogle enkelte købere ikke er interesserede i at deltage i en budrunde. De vil derfor ikke længere være potentielle købere til din bolig.
For sælger kan en budrunde altså være en mulighed for at opnå en højere pris end den udbudte kontantpris. Når du skal takke ja til et af buddene, behøver det ikke være det højeste købstilbud, hvis du finder et andet tilbud mere attraktivt at takke ja til. Dette kan fx være grundet en bedre overtagelsesdato. Tip: Ha‘ altid en plan B i baglommen, og rådfør dig med en ejendomsmægler om de vilkår og betingelser, der er ved at udbyde din bolig i en budrunde.
Hvordan fungerer en budrunde i praksis?
Når du som sælger beslutter dig for at afholde en budrunde, skal der besluttes, om den skal afholdes som en formel eller uformel budrunde. I en formel budrunde kan interesserede købere aflevere et bud på ejendommen inden en given dato. Buddene til den pågældende budrunde afleveres i en lukket kuvert. I en uformel budrunde er det ejendomsmægleren, der indhenter bud fra interesserede købere.
Ved den formelle budrunde skal den fastsatte frist ligge ude i fremtiden, så de potentielle købere altså har mulighed for at gøre sig bekendt med blandt andet tilstandsrapport og energimærke. Der skal samtidig være tid til professionel rådgivning. En typisk accepterende frist lyder på 3-4 uger. Det afgivende bud er bindende for køber, men kan dog fortrydes efter de almindelige forbrugerregler om fortrydelse ved en ejendomshandel. Kuverterne forbliver lukkede, indtil fristen for indgivelse af bud er overskredet.
SE OGSÅ: Hvorfor du skal sætte til salg i 2020?
Hvad skal der ske, når budfristen er udløbet?
Når selve budfristen er udløbet, får sælger besked om alle de indkomne bud. Derefter kan sælger frit vælge at acceptere et af buddene eller afvise dem alle. Vælger sælger at forkaste alle buddene, kan ejendommen fortsat udbydes, som inden selve budrunden påbegyndte. Her vil der også være mulighed for at arrangere en ny budrunde. Vælger sælger derimod at acceptere et bud, sørger ejendomsmægleren for at udarbejde en købsaftale på de vilkår, som fremgår af buddet – Se mere om hvad en købsaftale indeholder.
Den formelle eller uformelle budrunde
Som overskriften indikerer, findes der altså to typer budrunde. I den formelle fastsættes der oftest en udløbsdato på budrunden. Dette er som sagt for, at alle de potentielle købere har mulighed for at gennemgå boligen og komme med deres bud. I den uformelle budrunde indhenter ejendomsmægleren bud fra alle de interesserede købere. Mægleren er lovmæssigt forpligtet til at behandle alle potentielle købere ens. Det vil sige, at alle de interesserede skal have de samme informationer om boligen, overtagelsesdato, tidsfrister m.m.
Du kan også læse om de generelle betingelser om salg af fast ejendom ved en budrunde.
Kontakt os
Marselis Boulevard 1B, st,
8000 Aarhus C.
Tlf: 70 70 79 61
E-mail: info@aarhusmaeglerne.dk
Persondata- og cookiepolitik
Log ind på Min side