Hvad betyder købsaftalen? - Aarhus Mæglerne
Menu 70 70 79 61
Til oversigten

Hvad betyder købsaftalen?

Når du har fundet den bolig, som du gerne vil købe, og du er blevet enig med sælger, skal I indgå en købsaftale for bolighandlen. Købsaftalen er den endelige juridiske kontrakt mellem køber og sælger, som udarbejdes af sælgers ejendomsmægler.

Den beskriver de vilkår og betingelser, som en ejendom skal overdrages på. Samtidig danner den fundament for skødet, som er det endelige officielle dokument ved køb og salg af en fast ejendom. Det vil derfor være indholdet i købsaftalen, som er gældende, hvis der skulle opstå uenigheder om aftalen.

Når begge parter har underskrevet købsaftalen, har man ret til at fortryde handlen i op til seks hverdage. Dette scenarie kan ske, hvis køber og sælger ikke bliver enige om forbehold i købsaftalen eller hvis banken ikke går med til at låne til boligen.

Hvad indeholder købsaftalen?

Købsaftalen indeholder nogle centrale vilkår såsom pris og overtagelsesdato. Udover det skal aftalen også afdække en række bestemmelser omkring den bolig som sælges, samtidig med at en række vilkår skal fremgå ned i mindste detalje. Dette er for at undgå misforståelser og forvirring senere hen. Derfor skal købsaftalen altid være skriftlig. Inden du underskriver købsaftalen, skal du huske, at du kan ændre i den, hvis du ønsker at give tilbud på andre vilkår end dem, som forefalder i selve aftalen. Det skal du huske: Købsaftalen indeholder oplysninger om kontantpris, udbetaling, finansiering, overtagelsesdato og tidsfrister.

I aftalen vil der fremgå oplysninger om:

  • Sælgers og købers navne samt adresser
  • Overtagelsesdato
  • Kontantpris
  • Ejendommens beliggenhed inkl. kommune og matrikelnummer
  • Sælger og købers pengeinstitutter (Bank)
  • Deponering af udbetaling og restkøbesum
  • Henvisning til øvrige dokumenter, som vedrører handlen (se bl.a. nedenstående)
    • Salgsopstilling og oplysninger om fortrydelsesret
    • Tilbud om ejerskifteforsikring
    • BBR-meddelelse og offentlig vurdering
    • Tilstandsrapport og el-installationsrapport
    • Energimærke og ejendomsdatarapport mm.

Kan sælger fortryde en underskrevet købsaftale?

Det er muligt for sælger at fortryde den underskrevne købsaftale, hvis sælger ikke accepterer nogle af de forbehold, som fremsendes fra købers advokat.

Hvornår er en ejendomshandel endelig?

En ejendomshandel er endelig, når købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger. Samtidig skal den være godkendt af både bank, boligadvokat samt købers fortrydelsesfrist på de 6 hverdage er udløbet. Et godt tip: Du bør læse aftalen grundigt igennem selv eller sammen med en rådgiver. Sælger du din bolig, så er det ejendomsmæglers rolle at rådføre dig ift. købsaftalen.

SE OGSÅ: Husk disse ting når du flytter.

Hvad skal du huske som køber?

Det er altid en god idé at foretage et juridisk tjek af handlen. Det er derfor vigtigt at læse købsaftalen grundigt igennem – herunder om der f.eks. skulle gemme sig nogle overraskelser i bl.a. lokalplanen eller ejendomsrapporten. Husk også at læse salgsopstillingen grundigt igennem, så du undgår at se eventuelle ændringer heri. Et godt tip: Vær åben overfor rådgivning. Aarhus Mæglerne kan være din køberrådgiver – få mere info om vores rådgivning. (link: køberrådgivning)

Hvad skal du huske som sælger?

Husk at hvis køber har indgået individuelle aftaler med dig som sælger så få det til at fremgå i købsaftalen. Det kan f.eks. være noget, som du har lovet at sørge for inden selve overtagelsen af din bolig. Som sælger er du pålagt ”sælgers loyale oplysningspligt”, som indebærer, at du skal oplyse køber om alle forhold i relation til ejendommen, som kan være relevante for køberens beslutning i forhold til købet. Husk: Du har ikke pligt til at oplyse køber om bagateller.

Ved overtagelsesdagen er det en god ide at bruge denne huskeliste

Kontakt os

Harald Jensens Plads 1A,
8000 Aarhus C.
Tlf: 70 70 79 61
E-mail: info@aarhusmaeglerne.dk
Persondata- og cookiepolitik
Log ind på Min side